Sila Daftar Masuk

29 July 2011

Akhirnya Sabah...

.., Akhirnya berada di negeri tercinta, negeriku dibawah bayu., 25 Julai 2011., menaiki pesawat AirAsia seawal 6.40 a.m terus ke Kota Kinabalu.,

burasaHangus


.., sepanjang perjalanan,merehatkan minda dan tidur berpanjangan sehingga hampir landing,, terlalu penat, 3 hari tidak cukup tidur untuk menghabiskan masa2 terakhir dinegeri orang..,aku tiba di Kota Kinabalu pada jam 9.20 a.m , badan terlalu letih dan perut terasa lapar..,

kotak
.. kotak made in indonesia,, apa yang mereka telah lakukan? kotak sudah koyak.., nasib bek bukan barang aku., dalam kotak ni ada comforter yang aku pinjam nun waktu ketika dulu., baru return..hahahhahaa..

.., perut sudah tidak tahan, mencari something untuk disumbat dimulut., jalan2 dan saya tertarik dengan satu signboard..,

signboard
..  bagi mereka yang sudah terbiasa dengan bandar KK,mungkin pernah terpandang signboard ini..,, aku naik ke tingkat 1 dan pergi melihat sendiri bagaimana suasana nya.., 
... gerai-gerai yang di susun seakan-akan food court , gerai makanan halal dan tidak halal ini hanya dipisahkan dengan meja-meja makan yang tersusun di tengah-tengah.., kepada yang muslim, fikir-fikirkanlah k.. 

.. setelah kenyang,terus heading ke ranau untuk overnight sebelum meneruskan perjalanan ke Kinabatangan..,








23 July 2011

BEN ASHAARI CARI BLOGGER KREATIF..AKU UMPAMA !


ben

Ben Ashaari buat segmen mencari blogger kreatif,aku umpama..., untuk maklumat lanjut, KLIK..,
Segmen ni akan ditutup pabila jarum pendek jam korang tepat2 pada angka 10, dan pada ketika itu susana gelap menyelubungi dan kalender anda 23 JULAI 2011..,

Gamabar Pilihan:
burasahangus..,

.. gamabr ini telah ku edit supaya ya menjadi sekeping gambar.., tercantum menjadi gambar yang baru.,.

Keterangan: 

Burung gagak yang besar mengambarkan diri aku yang sentiasa kahausan serta kelaparan mengarap idea-idea untuk dijadikan entri., dengan sifat gagak yang sentiasa terbang,sentiasa mencari..,dari satu tempat ke tempat yang lain.., kebisingan suaranya mendambakan diri aku yang sebenar, tapi kelainanya aku masih boleh dikawal serta pemalu dengan orang yang baru.., kot la..,

Lensa kamera mengambarkan diri aku yang sentiasa bersama-sama lensa kemana jua tempat-tempat aku pergi., lensa menjadi saksi yang boleh merakamkan serta memberi bukti dalam segala kejadian.., sekeping gambar membawa 1001 makna, sekeping gambar juga membawa 1001 senyuman..,

Siang mahupun malam tidak mengenal jemu,selagi ada idea,, tetap terus bersama papan kekunci Aspire4315 sampai hangus.., 

Orang yang angkat lensa.., wish dapat buat lengan macam dia.., :p..,



... terima kasih kerana menjejak, sila tingalakan jejak untuk dijejak semula..,







Burasa Hangus' photostream

Astro Fairnasi minyak..my cutie cat.,...mekarama..Astro Fairshe...

Salam..,
im new here..,

baru buat acc Flickr., sebenarnya dah lama buat tapi x aktif.., and baru terasa ada aura untuk mengaktifkan diri.., sekarang hanya tahu untuk mengupload,tag,buat set,..tu jer hahahha..,,
Buat yang dah ada flickr tu, add la saya ye.. nak mintak tunjuk ajar daripada sifu-sifu flickr..,

my url: http://www.flickr.com/photos/burasahangus/

..,




22 July 2011

Nasi Minyak terakhir...


Hari-hari terakhirku di Pataling Jaya., dan ini merupakan nasi minyak yang terakhir dari pasar malam kerinchi., setiap hari jumaat petang mesti craving nasi minyak pasar malam kerinchi ni, sedap, sekadar berlaukan ayam goreng yang biasa dengan sambal yg pedas..., Oh! akan merinduimya...,, gerai ni ramai yang beli nasi minyak kat situ, siapa cepat dia dapat.., So klu nak cari tak perlu GPS,kalau tengok yang ramai orang,yang tu laa...,

.. iNi lah santapan diner ku malam ini, sesempat lagi snapy sebelum makan,..,

nasi minyak


 [..tongkeng sekadar hiasan..]..., 
makan bersama tetongkeng-tetongkeng ayam yang hangat daripada biasa, montok-montok lagi..,,

...daripada survey aku, 8 daripada 10 orang yang aku tanya,geli makan tongkeng..,, cer pi sabah, 9 daripada 10 respondent akan mengatakan YA, saya makan.., tongkeng pemees di pasar2 malam di sabah,, bazar ramadhan bakal dibuka,, pasti tetongkeng-tetongkeng hangit tercucuk., 

.. di Sabah, tongkeng lebih dikenali ramai dengan B-U-N-T-U-T ayam.., 

.. Jom, sambung makan.. Selamat berdinner semua..,







Amoii sudah call..

Salam,
waa,, amoi sdah call gua, dah boleh ambil camey kt spitall., siap bagi pesan, Sila bawak cash, no credit card..,
... ekeleh aku baru abis blajar,kerja pun tak start lagi.., mana ada kredit kad.., bank card banyak laa., tapi semua tadak isi..,
InsyAllah esok saya pi ambil camey.., Camey yang baru selepas pulih, kena buat rehab la kt dia lepas ni..

opps, tolong ingatkan aku nk kena shooping, ada barang nk kena cari.., Jom...






19 July 2011

Take me home tonight...


Yes take me home tonight..,, macam best jer movie ni...,,

Jom tengok trailer dia..,




Enjoy,, :)

13 July 2011

Premiere Screening : Larry Crowne..

burasahangus

saya baru balik dari menyaksikan screening khas bagi movie Larry Crowne, kat TGV KLCC. first of all sekali lagi thank you Hotfm, and thank my friends for the invitation.. Best coz dapat tengok 1 hari awal daripada tarikh release..,dah namapun premiere screening kn..,,


burasahangus

...cerita ni akan ditayangkan kepada umum pada hari esok 14/7/11.., dan dilakonkan oleh Tom Hanks sebagai Larry Crowne juga sebagai Director cerita ni,, juga dibintangi oleh Julia Roberts sebagai Proffesor Mercedes Tainot... 

..  So,kepada mereka yang berminat dengan cerita bergenre komedi romantik ini boleh la berkunjung esok ke pawagam berdekatan dengan anda..., movie nih memang penuh dengan komedi, tadi 1 panggung gelak..

.. jom tengok trailer dia , Klik sini  [sorry , x dapat nak embed, you tube kena block] ...



BurasaHangus:.. memandangkan boleh duduk sesuka hati, waktu nk duduk di tengah aku terpijak/ter-sepak kaki aweks sampi aq hampir nk jatuh.., sekiranya aweks2 tu membaca ini,, saya mintak maaf k.., kuatnyaa korang gelak tadi...,,












BLOG DIPERLUKAN ..SEGERA !





Jom sertai segmen Ben Ashaari..
SEGMEN GILA BOLA
Terma dan syarat.., KLIK


09 July 2011

kempen kebersihan jalan raya,Jalan ditutup..

****JALAN DITUTUP****

Hari ini,terdapat beberapa jalan telah di tutup,anataranya...




-Jalan Syed Putra, 
-Jalan Istana, 
-Jalan Bukit Petaling, 
-Jalan Belaamy dan kawasan sekitar Istana Negara...
-Jalan Sultan Hishammudin, 
-Jalan Lembah Perdana, 
-Jalan Chenderasari dan kawasan sekitar Masjid Negara...
-Jalan Kuching , 
-Jalan Sultan Ismail, 
-Jalan Raja Laut, 
-Jalan Sri Amar, 
-Jalan Tuanku Abdul Rahman,
-Jalan Haji Taib, 
-Jalan Raja Muda Musa, 
-Jalan Raja Bot, 
-Jalan Raja Abdullah 
-Jalan Dang Wangi, 
-Jalan Munshi Abdullah, 
-Jalan Gereja, 
-Jalan Raja Chulan, 
-Jalan Tun Perak, 
-Jalan Tun Tan Cheng Loke, 
-Jalan Kinabalu.
-Jalan Sultan Mahmud dan kawasan-kawasan yang berdekatan.

-Jalan-jalan utama sekitar Dataran Merdeka, Pasar Seni, Masjid Jamek , City Hall, Sogo, Maju Junction, Masjid Kampung Baru, 






Buat mereka yang ingin jalan-jalan cari makan pada hari ini, rancang la perjalanan anda dan patuhi segala arahan dari pihak yang berkuasa demi kelancaran serta keselesan bersama.., Seboleh-bolehnya gunalah pengangkutan awam.., :) Moga-moga hari ni,bersih lah segala jalan-jalan yang hendak dibersihkan itu,,dengar2 ramai yang turun padang.., ni la unik nya negra kita kan.. Sikap bantu mem bantiu itu, "tipikal" sungguh..


.. jangan pakai baju kuning,nanti kena tarik,suh kasi bersih jalan.. Orang-orang digi,waspada yee..hihihk..








08 July 2011

Mari Vote....

Sambungan., story pasal Borneo Hornbill Festival,.

Salah satu event pada festival tersebut ialah:

Preliminary Kumang / Keling Gawai Pageant
Date21 July 2011 (Thursday)
Time: 7.30pm (exhibition booth and arts & craft demo starts at 2pm)
Vanue: Pusat Pelancongan Malaysia (MATIC), Jalan Ampang KL

Salah seorang kawan saya telah mengambil bahagian/ikut serta dalam pencarian
Preliminary Kumang / Keling Gawai Pageant...,
::VOTE::


So,jangan lupa untuk vote Mr.Keling06 ....


***Thank You***


BurasaHangus: ...kalau belum vote,sila lah..,, just Like  fanpage/gambar... tu sahaja, then buat leo,, gud luck buddy!!!












Borneo Hornbill Festival...



Google

Tarikh:     21 - 24 JULAI 2011
Waktu:    7.30 pm - 11.00 pm
                Vanue:     Pusat Pelancongan Malaysia



Festival Hornbill  pertama kali dilancarkan pada September 2008 setelah pembentukan Persatuan Warisan Sarawak Kuala Lumpur pada 2007. Borneo Hornbill Festival mempamerkan semua budaya etnik, tradisi dan nilai-nilai yang ada di borneo..


Pada tahun ini,2011, Persatuan Warisan Sarawak akan mempertahankan tradisi itu sekali lagi dan menjanjikan satu festival yang lebih besar.


.... Borneo Hornbill Festival 2011 yang memberi inspirasi Warisan Sarawak/Sabah untuk menarik perhatian dan pengiktirafan Global, menerajui imej dan budaya kedalam pasaran antarabangsa.


Antara event pada hari tersebut ialah:


Preliminary Kumang / Keling Gawai Pageant
Date21 July 2011 (Thursday)
Time: 7.30pm (exhibition booth and arts & craft demo starts at 2pm)
Vanue: Pusat Pelancongan Malaysia (MATIC), Jalan Ampang KL
Preliminary Sabah / Sarawak Ethnic Dance
Date: 22 July 2011 (Friday)
Time: 7.30pm (exhibition booth and arts & craft demo starts at 2pm)
Vanue: Pusat Pelancongan Malaysia (MATIC), Jalan Ampang KL

Grand Final Kumang / Keling Gawai PageantDate:23 July 2011 (Saturday)
Time: 7.30pm (exhibition booth and arts & craft demo starts at 2pm)
Vanue: Pusat Pelancongan Malaysia (MATIC), Jalan Ampang KL

Grand Final Sabah/Sarawak Ethnic Dance
Date: 24 July 2011 (Sunday)
Time: 7.30pm (exhibition booth and arts & craft demo starts at 2pm)
Vanue: Pusat Pelancongan Malaysia (MATIC), Jalan Ampang KL

Harga Tiket:
EventPresale PriceDoorsale Price
Preliminary Sabah/Sarawak Traditional Dance EventRM38RM43
Preliminary Sarawak Traditional Costume EventRM38RM43
Grand Final Sarawak Traditional Costume EventRM80RM90
Grand Final Sabah/Sarawak Traditional Dance EventRM80RM90






tiket-tiket boleh dibeli secara online di  www.AirAsiaRedtix.com  [+603 – 8775 4666]
dan juga boleh didapati di Rock Corner & Victoria Music outlets....


07 July 2011

Terima Kasih Hotfm....



hot fm, google



Hotfm lebih hangat, daripada biasa...~~\

Terima kasih hotfm untuk 4pass wayang..,, 
wah minggu nih jadi kaki pangung la nampaknya,,
 2pass daripada nuffnang tak redeem lagi.., 
tambah 4 pass lagi dari hotfm baru jer hari ni sampai.., thank you hotfm.. 
I Love U..!!

.... siapa ada menang tiket wayang Larry Crown, 
13 Julai nanti kat TGV klcc jam 9 malam?? 
saya pun ada jugak pass tu,,tapi kwan yang menang...,
dia ajak aku..,, eheeee...
 rezeki...rezeki.., Alhamdullilah.. :)








Gigi Kuning Langsat...

tajuk entri, ahahaa.. ada ke?


google

Ni gigi kuning ke atau gigi emas?


.....Hari ni bangun awal sikit,, lebih awal daripada biasa..., 
bukan apanya..,nak ikut free shuttle bus mahsa,,jimat banyak,, daripada naik cab,,ohh mahalll...
so, hari ni nak p P.Bdr Damansara kerana hari ni nak ke Klinik Gigi Mahsa., sebelum keluar sini,so mesti merasai perkhidmatan yang percuma untuk student2.. rugii wOOo, kita bayar tapi tak guna..,, bukan kah kita beri mereka gaji buta? hikhikhki..


So, cadang2 nak scaling gigi..,, ni pest time aku buat rawatan pergigian nih, dulu kat skolah men check2 gigi n berus2 gigi jak..,  tyme skolah dulu tak ada nya doktor gigi nak pangkah cabut/tampal pada kad aku.. hampehh jeer x boleh ponteng kelas.. hohohohoohhhh...

Ya Allah, aku bersyukur...









“Wahai Tuhanku, ilhamkanlah aku supaya tetap bersyukur akan nikmatMu yang Engkau kurniakan ‎kepadaku dan kepada ibu bapaku dan supaya aku tetap mengerjakan amal soleh yang Engkau redai dan ‎masukkanlah daku dengan limpah rahmatMu dalam kumpulan hamba-hambaMu yang soleh.
”‎(QS. An-Naml:‎ 19)‎


Ya Allah, Syukur Alhamdullilah... terima kasih..
Penat lelah 3 tahun kini terbalas walaupun tidak mengena target , namun aku tetap bersyukur kehadrat mu ya Allah kerana telah memberikan nikmat kejayaan ini.... aku Lulus..,,,

...terima kasih tidak terhingga buat ibu dan bapa yang tersayang yang tidak henti-henti mendoakan kejayaan anak mu ini, pihak fakulti Physiotherapy terutama lecturer-lecturer yang telah banyak mendidik serta memberi tunjuk ajar kepada ku,semua Physiotherapist yang bnyak menabur ilmu kepadaku, dan  rakan-rakan semua.. I Love U !!! 

... buat mereka yang tak lepas,doaku buat kalin supaya tidak berputus asa, dan buat yang terbaik untuk resit exam nanti.., sesunguhnya ada hikmah disebaliknya.., Yakin pada diri ,dan banyakan berdoa,InsyAllah.. :)

.. Student life melabuhkan tirainya , 3 tahun bertarung dan inilah hasilnya.., dan kini officially aku adalah Physiotherapist.., no more student mahupun pelatih.., Terasa lembaran baru akan bermula , alam pekerjaan menanti.., Aku dah tak sabar,menabur khidmat moga2 ada.. InsyAllah..

.. Plan B, sambung belajar..,,


... Bersusah-susah dahulu,bersenang - senang kemudian...,,, setiap keperitan dan kepayahan akan ada kenikmatanya.., Ingatlah, ada yang maha kuasa, dia maha melihat lagi mengetahui.., pasti ada habuanya...
... kini tiba masanya untuk pulang ke kampung halaman, Sabah tanah airku..,,,, 





05 July 2011

Renung-renungkan...

Satu pengajaran buat kita semua...,

meh layan video matluthfi...






burasaHangus: .. ,toksah la nk busuk2 hati ngan orang,, toksah la p cerita2 hal keburukan orang kepada orang lain.., buat la kerja yang berpaedah selain dok sibuk mengaibkan orang..,tuhan marah tau.., tak kira apa agamapun....
-menasihati diri sendiri dan orang-orang yang terasa,bukat niat tapi untuk renungan kita bersama...
Renung-renungkan dan selamat beramal... :)

bak kata matlluthfi , dunia perlukan orang-orang positive,semoga salah seorang daripadanya adalah kita...







04 July 2011

Pengarah Urusan KFC singgah blog aku...

apa cer??
..dok sibuk touch-up2 blog tetiba ada comment dari KFC Holdings Sdn. Bhd,..
mungkin ada yang telah membaca dan mndengar statement yang telah dikeluarkan oleh KFC Malaysia berhubung isu baru-baru ni.. Isu apa? haaaa buat yang terlepas meh klik sini.,

...so, buat pengemar mereka-mereka di luar sana, statement yang dikeluarkan oleh pihak KFC hari ini mungkin dapat mengembalikan minat serta fanatik anda semula terhadap restoran fingers licking good ini..,
....
Pengarah Urusan KFC Holdings Malaysia,























....Untuk paparan yang lebih jelas klik imej atau KLIK SINI 






01 July 2011

Ayam Nak spicy keer atau cap kasut??

google


Kontroversi tercetus lantas mengejutkan 1Malaysia dengan aksi panas pekerja KFC..,,
tambahan perisa baru,..

Selepas menyalut ayam dengan ramuan tepung2 garingnya yang turun temurun..,,kini ramuan terbaru , calitan tapak kasut ditambah sebelum digoreng..
Macam ni ka cara-cara nak buat ayam goreng KFC ni??







hahahaaa...,, outlet mana agaknya ni kn?  apa comment daripada pelanggan yang merasai?? Nasib laa kepada pelanggan yang termakan ayam tu,,lagi2 kalau pekerja tu dari tandas..

Facebook KFC diserbuu dengan pengemar-pengemar makanan fast food "fingers/shoes licking good" yang menyatakan ketidak puas hatian terhadap pekerja2 didalam video tersebut... Walabagaimanapun pihak KFC Malaysia telah membuat ulusan berkenaan video tersebut,antaranya......

FB,KFC

FB,KFC



.... ramai yang tidak berpuas hati dengan statement berkenaan,tidak kurang yang tertanya-tanya dan tercari-cari perkataan maaf....

...  ada juga yang mencadangkan supaya buat kitchen terbuka serta memasangkan CCTV pada kitchen supaya pelanggan dapat melihat apa yang berlaku di dalam....

... saya tertarik dengan salah seorang pengomen yang mehu pihak KFC menurunkan harga makanan sebagai tanda memohon maaf kepada pelanggan.. dan ada juga yang mahu KFC percuma selama 2 minggu... hahahaha...


BurasaHangus: aku merupakan peminat setia KFC, n baru semalam pekenaa Snack Plate..,ciss!! Patutlaaa ayam semalam sedap jer...,, hikhikhik.. n buat warga Kfc buat lah langkah yang bijak untuk membersihkan semula nama baik KFC yang SOOOO GOOOOOD itu,  kalau turun hargaa lagi bagus...,, Mesti orang kurang dalam kfc sekarangkan...,,kah ramai nak mencuba resipi baru?? kalau Mr.Colonel masih hidup mesti dia marah!














"WANTED : Blog link for my bloglists"




Cer...tukar..cer tukar...


dia nak tukar bloglist kat sidebar dia,
pada yang berminat cam saya nih,
meh la join... 

Caranya?

Syarat :

1) Post satu entry tajuk "WANTED : Blog link for my bloglists"
2) Buh banner diatas, link ke entry nie.
3) Ikut koranglah nak bebel ape kt entry tu..
4) Tinggalkan link korang kat entry nie tau..jangan lupe lak..
5) Exchange link maera di blog korang (tak paksa)



Pesanan penaja....... STOP VIOLENCE AGAINST WOMAN ><*










Labels

2010 (15) 2011 (38) ABC (1) af (1) agama (4) air (1) air asia (7) ajl25 (1) aku (8) Api (1) August (2) Balai Ketibaan (2) bank (1) Ben (14) Berenang (2) Berendam (1) Berita (4) BILIK (1) blog (8) Boarding (2) Bodoh (3) Bola Sepak (2) Boring (1) budak2 (1) buterfly (1) Check In (1) Contest (4) Cuti (3) doktor (1) dunia (1) Emas (1) error (1) Exam (1) Facebook (1) FIFA (1) fizo (1) fotografi (3) gathering (1) Gay (1) gegar (1) geli (1) gigi (1) Gila (3) GSC (2) happy (4) Harga (3) hari ini (2) Hormat (1) Hospital (3) Hotel (3) hypermarket (1) ibu (1) Ice Skating (1) Ikan (2) Islam (4) Isra Mikraj (3) jalan (2) July (5) kahak (1) kamera (3) Kamus Hidup (3) Kapal (4) kawan (4) kelas (1) kerja (2) Kfc (7) KLCC (1) koleksi (1) kosmo (1) kucing (1) Lalat (1) lambat (1) lapar (2) Laugage (2) lawak (2) Lcct (4) Maaf (4) macam-macam (2) mahsa (2) Mail (1) makan (20) Malam (6) Malu (5) Malysia (1) mamat (1) mandi (1) Mati (1) Menangis (6) Meninggal Dunia (1) Mesir (2) minum (1) movie (4) mushroom (2) nuffnang (5) Pak Cik (3) Pantai (1) Park Yong Ha (1) Pencuri (3) perompak (1) physiotherapy (5) posting (1) Promoter (1) ptptn (1) Puasa (3) rusuhan (1) sabah (7) sahur (1) Salah. (1) salesman (1) Sandakan (1) sedut (1) SEGMEN (9) selamat pagi (7) selamat tahun baru (1) Selerak (1) Suction (1) tahniah (2) tak puas hati (2) Takut (4) Tawau (1) Terbang (2) Terlepas (2) Tersentak (6) Thanx (10) trailer (1) tutup (1) twitter (1) uniform (1) vacancy (1) Video (4) vote (1) welcome (2) Winter Sonata (1) world cup (1)

Story Saya... Semuanya S..

Saya [syuib Syed Sabri],Sathiswaran serta Susan,Sekolah sesame sehingga standard Six. Sewaktu subjek science,Saya serta Sathiswaran sorok set sempoa susan sebab susan selalu salah simpan. Satu saat,susan sedar sehingga suke sorang-sorang.saya serta sathiswaran say sorry sama Susan.Susan senyum sampai semput!! Semput!! Saya serta Sathiswaran shock!! Saya,sembahyang semoga semuanya selamat. Syukur,Susan selamat.Saat,saya samapaikan sesuatu sama susan,.

Syuib: Susan,saya sangat suka sama su.. sedarkah su,selama ini susu,sambal sotong,siakap, serta samosa sukaan su,sebenarnya saya sediakan.,sathiswaran sekadar sampaikan su.,saya silap,semua salah saya..saya segan su... sorry su’’.

Sathiswaran: siot!! Sengal sungguh,, susan,sebabnya syuib sayang su..,sedikit sisipan su...Sikat,selipar,sugus,sayur-sayuran,springles,sup-sup,siput sedut...semuaaaaaaaaaaaaaanya syuib sediakan.. [sambil siku-siku Syuib]

Susan: sathis,sudahlah semangat sungguh syuib..sob..sob..sob..sekadar soalan,siapa susan sebenarnya sama syuib??’’

Syuib:.. su seperti singkong serta sepatunya,su sopan santun,su seputih salju,semanis soya serta secantik selebriti “Sinetron Sejuta Sesungut Seindah senyuman” su..

Susan: [senyum-senyum singa]


... sedetik serta sesaat,syuib serta susan suka sama suka,sungguh-sungguh sehidup semati.Sepuluh,September susan sah sebagai suami syuib, Sempurnah sebahagia selamanya... SEKIAN.

--sat,sat..sathis senyap seyhh? Sambunganya..sesambung selepas sore.. Sixa.m sedikit sahaja sampaii sudah....Shhhhhhh~

::Siap,semoga semuanya suka serta Senyum sentiasa::

SENYUM SOKMO!!